Актуальное
Широківська ОТГ виділяє 54 млн на нову адмінбудівлю
У Запоріжжі викрили організаторів переправлення ухилянтів
" href="http://iskra-news.info/news/puls_goroda/13516-sbu-zatrimala-agenta-fsb-yakiy-vstanoviv-prihovan-vebkameri-na-dorogah-zaporzhzhya-schob-shpiguvati-za-kolonami-zsu.html"> СБУ затримала агента фсб, який встановив приховані вебкамери на дорогах Запоріжжя, щоб шпигувати за колонами ЗСУ
Авіація ЗСУ за добу завдала 11 ударів ворогу та знищила 1 СУ-25 окупантів
Окупанти продовжують обстрілювати мирне населення
В парламенте зарегистрировали законопроект о военном учете для женщин: подробности
Нардепу, члену Комитета по национальной безопасности, представители военкомата на площади вручили повестку
Повестку в военкомат можно аннулировать
Разъяснение по процессу мобилизации от Президента Украины
⚡⚡⚡ ЗВЕРНЕННЯ ДУХОВЕНСТВА ТА ВІРЯН УПЦ ДО СВЯЩЕННОГО СИНОДУ ТА ЄПИСКОПАТУ УПЦ
Втрачене Різдво
Ракетний удар знищив велике підприємство у Запоріжжі, є загиблий: нові подробиці та фото
В Запорожье за 10 месяцев произошло более 2х тысяч аварий, в которых погибло 14 человек
Погода в Запорожье
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Новости партнеров
E-mail Рассылка

Введите свой E-mail:

» » Грузія після інавгурації Маргвелашвілі: нова конфігурація влади

Грузія після інавгурації Маргвелашвілі: нова конфігурація влади
17 листопада - день інавгурації обраного президента Грузії Георгія Маргвелашвілі. Цього дня країна розпочала життя за новою конституцією. У чому полягають зміни та якими будуть наслідки для Грузії?

17 листопада представник правлячої коаліції "Грузинська мрія" почне виконувати обов'язки президента Грузії.
Однак сфера впливу нового глави держави, на відміну від його попередника, буде іншою. Після інавгурації президента набирають чинності ухвалені 2010 року поправки до конституції, які різко змінять розподіл повноважень між гілками влади.

Зокрема, значна частина компетенції президента перейде до прем`єр-міністра та парламенту. Нову політичну ситуацію в країні з допомогою експертів аналізує кореспондент DW.

Президент, але з меншою владою

Відповідно до нової конституції, президент Грузії стане представницькою фігурою. Він, як і раніше, залишається главою держави, гарантом конституції та головнокомандувачем збройних сил, представляє країну на міжнародному рівні та призначає вибори.

Однак президент більше не визначає внутрішню та зовнішню політику, не має права законодавчої ініціативи та призупинення затверджених урядом нормативних актів.

Центром влади відтепер стане прем`єр-міністр, а реальні повноваження матиме не президент, а призначені ним особи, пояснює юрист з "Центру моніторингу та вивчення прав людини" Вахушти Менабде.

Наприклад, президент, як і раніше, призначає керівника Ради безпеки, бере участь у формуванні Центрвиборчкому, Вищої ради юстиції та Конституційного суду. А от призначення губернаторів - прерогатива уряду.

Змішана модель управління

У такий спосіб, за словами експерта, в Грузії буде діяти змішана модель управління з сильним прем`єром. Однак розклад сил може змінюватися залежно від політичних обставин та волі окремих лідерів, наголосив Менабде.

Він назвав нову модель кризовою, маючи на увазі, що за умови, коли президент представлятиме одну політичну силу, а парламентську більшість та уряд контролюватиме інша, може виникнути управлінська криза, шляхи розв`язання якої у конституції прописані дуже слабко.

У компетенції парламенту буде затвердження кабінету міністрів, однак, проголосувавши за уряд, депутатам буде дуже непросто його контролювати. Для того, щоб зарадити цій ситуації, було ухвалено нову поправку, відповідно до якої прем`єр-міністр Грузії не може змінити більше третини міністрів свого кабінету без згоди парламенту.

До перших розбіжностей

Той факт, що Георгій Маргвелашвілі візьме на себе роль представника країни у відносинах із зовнішнім світом, експерт грузинського Фонду стратегічних та міжнародних досліджень Каха Гоголашвілі називає логічним.

За його словами, Маргвелашвілі має досвід у цій сфері. Внутрішня політика, додає експерт, буде контролюватися новим прем`єром та командою нинішнього керівника уряду Бідзіни Іванішвілі. Нагадаємо, що він вже представив кандидатуру свого наступника - ним стане керівник МВС Іраклій Гарибашвілі.

Спочатку Маргвелашвілі та Гарибашвілі будуть намагатися не порушувати цей порядок та знаходити компроміси, вважає Гоголашвілі.

"Вони (Маргвелашвілі та Гарибашвілі. - Ред.) усвідомлюють, що фактично поки що влади у них немає. Народ віддав владу Іванішвілі. Але як тільки розіграються амбіції, як тільки вони більш-менш утвердяться при владі, яка звалилася на них як манна небесна, можливі протиріччя", - прогнозує Каха Гоголашвілі.

На його думку, Іванішвілі має довіру та очікує слухняності від свого наступника, недаремно лідер "Грузинської мрії" поспішав з оприлюдненням його імені.

"Маргвелашвілі внутрішньо більш незалежна людина з високим потенціалом зібрати довколо себе прогресивну команду. Гарибашвілі може бути успішним менеджером, але навряд чи ствердиться як успішний політичний лідер", - пояснює Гоголашвілі.

А роль спікера парламенту Давида Усупашвілі експерт бачить також у віднайденні компромісів різних політичних сил в законодавчому органі.

Влада тих, хто йдуть

Ректор Дипломатичної академії Грузії Сосо Цинцадзе сподівається, що Маргвелашвілі вистачить розуму відмовитися від власних амбіцій, оскільки сьогодні він, за словами Цинцадзе, "президент-халявник, якому посада перепала просто так".
"Гарибашвілі намагатиметься зберегти від парламенту незалежність прем`єра, яка йому дісталася у спадок від Іванішвілі. Але, можливо, те, що пробачали Іванішвілі, депутати не будуть спускати Гарибашвілі", - зазначає ректор Дипакадемії.
Експерти побоюються, що Бідзіна Іванішвілі, який іде у відставку, попервах буде відігравати роль сірого кардинала. "Але якщо в лавах "Грузинської мрії" виникнуть суперечності, тоді Іванішвілі доведеться вирішувати на чий бік ставати", - наголошує Каха Гоголашвілі.

Щодо Михайла Саакашвілі, який залишає посаду президента, то його рано скидати з рахунків, переконані експерти.
"За кілька років, коли народ Грузії забуде свої претензії до Саакашвілі, екс-президент може знову повернутися на політичний Олімп.

Його доля залежатиме від дій "Грузинської мрії", оскільки помилки нинішньої влади завжди на користь владі колишній", - підбиває підсумки Цинцадзе.

Источник
Категория: news, Мир | Просмотров: 2139 | Добавил: redaktor
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.