Актуальное
«Германии нужны украинские медики»: беженцы по обе стороны больничной койки
Широківська ОТГ виділяє 54 млн на нову адмінбудівлю
У Запоріжжі викрили організаторів переправлення ухилянтів
" href="http://iskra-news.info/news/puls_goroda/13516-sbu-zatrimala-agenta-fsb-yakiy-vstanoviv-prihovan-vebkameri-na-dorogah-zaporzhzhya-schob-shpiguvati-za-kolonami-zsu.html"> СБУ затримала агента фсб, який встановив приховані вебкамери на дорогах Запоріжжя, щоб шпигувати за колонами ЗСУ
Авіація ЗСУ за добу завдала 11 ударів ворогу та знищила 1 СУ-25 окупантів
Окупанти продовжують обстрілювати мирне населення
В парламенте зарегистрировали законопроект о военном учете для женщин: подробности
Нардепу, члену Комитета по национальной безопасности, представители военкомата на площади вручили повестку
Повестку в военкомат можно аннулировать
Разъяснение по процессу мобилизации от Президента Украины
⚡⚡⚡ ЗВЕРНЕННЯ ДУХОВЕНСТВА ТА ВІРЯН УПЦ ДО СВЯЩЕННОГО СИНОДУ ТА ЄПИСКОПАТУ УПЦ
Втрачене Різдво
Ракетний удар знищив велике підприємство у Запоріжжі, є загиблий: нові подробиці та фото
Погода в Запорожье
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Новости партнеров
E-mail Рассылка

Введите свой E-mail:

» » Як на небі, так і на землі

Як на небі, так і на землі
Політика

З маленької брехні починається велика політика

                                                                              О. Перлюк

Доволі скупо і сухо відобразилось політичне життя минулого тижня. Мов крупинки в рідкій каші довелось виловлювати запорізький політикум у пресі. Серед таких "крупинок" на зуб попалась стаття про П. Матвієнка, який ще в кінці березня став новим головою облради. Взяти інтерв'ю у чиновника вирішила газета "Мрія", хоча обійшлась лише темами, що ніяк не торкаються роботи. Свіжішим було повідомлення "Правди" та "ІСКРИ" про призначення О. Сіна керівником міської організації "Батьківщина". У першій газеті вважають це початком реалізації ідеї "з чистки та укріплення партії", у другій констатують, що політична сила ще "має що сказати запоріжцям". У газеті "Міг" носились з В. Кузенко, якого не знають чи відносити до депутатів, чи ні. За рішенням суду -- так, але мандати вже всі розподілили і відбирати ні в кого не збираються. А все через те, що "нема механізму реалізації судового рішення", зазначають у виданні.

Вийшла стаття, яка однаково проникла у видання ("Істеблішмент", "Мрія", "Верже", "Міг", "Субота+", "ІСКРА") про те, що запоріжці готові вибирати нового мера. Головним у статті є результати соціологічного обстеження, висновок якого -- стрімке підняття рейтингу В. Кальцева та водночас зниження Є. Карташова. Тема виборів промайнула і в статті газети "Верже", де зазначають, що "нова виборча кампанія міського голови" вже "в розпалі". Водночас у цьому виливається активна критика на Є. Карташова за невиконані обіцянки, а найбільше докоряють за те, що "Запоріжжя не стало кращим містом України".

Гроші чиновників рахували вже згадана "Верже" та "Вулиця Зарічна". У списаній з сайту "Репортер Запоріжжя" замітці повідомляють, що частина грошей на зарплати бюджетників піде з "кишені" чиновників. Останнім, згідно з бюджетом України 2010, скоротили витрати на зарплату на 10%. До теми заробітної плати звернулась і однакова для всіх "лояльних" газет стаття про те, як обласна рада бореться з боржниками, в першу чергу, заробітної плати. Загалом стаття -- пряма цитата замголови облради В. Кальцева, який підпилив ніжки керівних крісел на таких запорізьких підприємствах, як ЗТМК, Кремнійполімер та Вуглецевий композит. "Основним завданням" він бачить визначення "компетентних керівників, котрі здатні вивести підприємства з кризи".

Суспільство


Ціна людині -- справа її

                       М. Горький

На перше місце у суспільних новинах стали справи, пов'язані з духовенством. Зокрема, яскравою новиною був приїзд у наше місто Блаженнішого Володимира, митрополита Київського і всія України. Більшість видань чомусь вирішила цю тему освітити через однакові статті, що пробігли сторінками "Істеблішменту", "Мрії", "Верже", "ІСКРИ", "Мігу" та "Суботи+". У зв'язку з візитом у них було загадано три події, одна з яких (думаю, не важко буде здогадатись яка) зайняла найбільше слів: підписання угоди про соціальне партнерство, проведення літургії в Свято-Покровському кафедральному соборі та освячення будівництва храмового комплексу святого князя Володимира, меценатом якого зазначено В. Кальцева. Ніби виправдовуючись самостійно новина прозвучала у "ІСКРІ" та "Суботі+". Перше видання слідувало за головою Української православної церкви ще з аеропорту. Тут візит розглядають нерозривно з політичними знаками: зустрічав Митрополита замісник мера, а сам міський голова був лише на освяченні нового храму Бородинського мікрорайону і то не до кінця. (Про факт освячення згадують також "Вулиця Зарічна" та "Субота+"). У редакторській статті газети повідомляють про присутність на всьому маршруті Блаженного Володимира транспарантів проти В. Кальцева. Також "ІСКРА" повідомила про нагородження губернатора Б. Петрова орденом "Почаївської Божої Матері". Про все у фоторепортажах доповів сайт "Репортер Запоріжжя". Як митрополит побував на Січі та здійснив славлення перед Самарською іконою, написали і у "Вулиці Зарічній" та "Суботі+". В останній, до речі, згадали і про виступ "Спасу", і не забули вказати, на якій же машині їздив Блаженніший Володимир…

Іншою церковною новиною (що теж була у рамках візиту митрополита) стало прийняття сану відомим нашим земляком -- мандрівником Федором Конюховим. Найоперативніше освітив інформацію, звісно ж, сайт "Репортер Запоріжжя", представивши фоторепортаж та інтерв'ю, що вдало списали у "Істеблішменті". Ця подія також пов'язана з приїздом Митрополита, адже він висвятив Федора в іподиякони, пишуть в "Суботі+", "Індустріальному Запоріжжі", "Правді". Хоча в "Індустріальному Запоріжжі" в статті більше говорили про архієрея Йосипа (як це зробив і сайт "Запорізький час"), все ж вона разом із "Суботою+" підмітила, що цей день збігся зі святом пам'яті Миколая Чудотворця, покровителя мандрівників. Наступного дня мандрівник став дияконом. У "Правді" відзначають, що про причину такого поступка він говорити не хоче. Те, що Федір ще раніше просив дозвіл у Патріарха Московського і всія Русі Кирила, написали і в "Мрії". Тут же згадують, що в нього вся сім'я давно живе в Росії, а в Запоріжжі недавно померла мати -- це могло вплинути на рішення служити в Запорізькій єпархії. "Правда" ділиться інформацією, що в Приазовському районі "Конюхов вже закінчує будівництво невеликої церкви". А також тут пишуть, що останньою подорожжю Федора Конюхова стане підняття на Еверест для відспівування загиблих альпіністів, серед яких і його друзі.

Спускаючись з небес на воду у пресі знову шумить тема про навігацію для дачників. Газети заплутують суперечливими заголовками. Про те, що нічого не змінилось і переговори ще тривають, для чогось пишуть у "Істеблішменті". Про це, а ще нагадуючи з чого все почалось, пишуть у "Вулиці Зарічній". У "Індустріальному Запоріжжі" натомість представили інтерв'ю з замісником мера, С. Гладченко. Він розповів, що існує проблема з причалами, які чомусь виявились "нічийні". На пропозицію журналіста їх забрати, замісник назвав це крадіжкою, тому зараз шукають власника… А начальник транспорту, Л. Костюченко, як пишуть у газеті, не вважає, що мер йому щось доручав. З "Мігом" він був більш ввічливим і розповів, що цим літом можна буде розраховувати на два катери. Також у виданні пишуть про те, що "Адміністрація річкових портів" "почуває себе незручно" перед персоналом. Робітників розпустили ще в квітні, а тепер їх, можливо, знову треба буде збирати. Якби ж це була головна проблема! "Головне -- бажання", -- підмічають на сайті "Запорізький час", адже у річників ще залишилось чотири катери і шість понтонів.. На "Репортері Запоріжжя" подають думку членів виконкому, які підозрюють річників у намірі спеціально перешкоджати запуску навігації.

І знову преса повернулась до протоптаної стежки -- запорізьких мостів. З першого рядка "Вулиця Зарічна" оптимістично вигукує: "Будівництво мостів продовжується", а "Правда" тут же позіхає: "Будівництво знову зависло". Як мер, побувавши біля майбутньої магістралі, помітив, що вони заслуговують уваги, пишуть у газеті "Міг" та "Індустріальне Запоріжжя". Висновок -- як манну небесну чекають грошей з "центральної влади". Крім цього, "Запорозька Січ" разом з "Вулицею Зарічною" почули від Є. Катрашова про переговори з інвесторами, а разом з "Правдою" дізнались про надію мера на В. Цушко. Міністр економіки пообіцяв "озвучити реальний стан речей" протягом тижня. Хоча не пишуть, якого. Також перераховані видання загострюють увагу, що на центральній опорі вже пройдена позначка 50 м.

Культура

Серце, уява і розум -- ось те середовище, де зароджується те, що ми називаємо культурою

                                                                                                                                                       К. Паустовский

Трохи порадувала запорізька преса і культурними новинами. Не пройшло непоміченим татарське свято з привабливою назвою "Сабантуй". Як фотофакт його відзначили у "Істеблішменті". Найскупіше змалювали подію у газеті "Міг", подавши лише список заходів. Найсмачнішою ж вона вийшла у "Індустріального Запоріжжя", де описали представлені татарами страви. Щось наплутали з датами "Субота+" (побувала на святі 23 травня) та сайт "Репортер Запоріжжя" (був там же 22 травня). Згаданий електронний ресурс розгулявся на дві статті з фоторепортажем та інтерв'ю учасників. "Вулиця Зарічна" не обійшла і нагородження організатора "свята плуга" Ф. Акчуріна, якому вручили "Почесну відзнаку Ленінського району". На Сабантуї помітили і мера. Про нього мигцем згадали у "Вулиці Зарічній". Поки "Індустріальне Запоріжжя" роздивлялась його покупки, на сайті "Запорізький час" виділили цілу статтю про те, як меру подарували дерев'яного коника. Також у виданнях відзначають старт фестивалю національних мистецтв "Ми -- українські", що завершиться в Приморську.

Не таким популярним у ЗМІ, на жаль, виявився "Рідкісний птах" -- міжнародний (чи всеукраїнський, як пишуть в "Суботі+", "Мігу") бардівський фестиваль, на якому побувало близько 600 осіб з України, Росії, Білорусі, Молдови. Фоторепортаж знову ж таки представив сайт "Репортер Запоріжжя". Чотири дні барди наповнювали Хортицю чарівними звуками гітар біля і в дитячому таборі "Чайка". Сюди "злетілись" такі українські та сусідні "птахи", як Б. Бурда, Т. Шаов, О. Мирян, І. Жук, І. Роздобудбко, Р. Туриянська, М. Барановський, кажуть у "Суботі+". Відкриття і закриття відбулось у концертному залі ім. Глінки. Про веселу травневу акцію, на якій посвятили Хортицю в Курильські острови, розповіли у "Мігу" та "Суботі+". Видання згадують також смачну польову кухню. А от поспілкуватись з видатним кухарем і за сумісництвом знавцем "Що? Де? Коли?" вдалось сайту "Репортер Запоріжжя". Його ж серед гостей виділяють у "Правді". Тут же пишуть, що організувати фестиваль вдалось "завдяки наполегливості оргкомітету". Місію перерахувати всіх його численних представників взяв на себе "Міг". Він же відзначив у своїй статті лауреатів та дипломатів "Рідкісного птаху". "Авторська пісня жива і популярна", -- констатують у "Суботі+". Співаймо ж частіше!

Настя Глибинка, "Iскра"



Категория: publ, Наша фишка | Просмотров: 3093 | Добавил: redaktor
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.