Актуальное
Широківська ОТГ виділяє 54 млн на нову адмінбудівлю
У Запоріжжі викрили організаторів переправлення ухилянтів
" href="http://iskra-news.info/news/puls_goroda/13516-sbu-zatrimala-agenta-fsb-yakiy-vstanoviv-prihovan-vebkameri-na-dorogah-zaporzhzhya-schob-shpiguvati-za-kolonami-zsu.html"> СБУ затримала агента фсб, який встановив приховані вебкамери на дорогах Запоріжжя, щоб шпигувати за колонами ЗСУ
Авіація ЗСУ за добу завдала 11 ударів ворогу та знищила 1 СУ-25 окупантів
Окупанти продовжують обстрілювати мирне населення
В парламенте зарегистрировали законопроект о военном учете для женщин: подробности
Нардепу, члену Комитета по национальной безопасности, представители военкомата на площади вручили повестку
Повестку в военкомат можно аннулировать
Разъяснение по процессу мобилизации от Президента Украины
⚡⚡⚡ ЗВЕРНЕННЯ ДУХОВЕНСТВА ТА ВІРЯН УПЦ ДО СВЯЩЕННОГО СИНОДУ ТА ЄПИСКОПАТУ УПЦ
Втрачене Різдво
Ракетний удар знищив велике підприємство у Запоріжжі, є загиблий: нові подробиці та фото
В Запорожье за 10 месяцев произошло более 2х тысяч аварий, в которых погибло 14 человек
Погода в Запорожье
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Новости партнеров
E-mail Рассылка

Введите свой E-mail:

» » РОЗТИН

РОЗТИН

ПОЛІТИКА

 

Політика -- це суспільна мораль, мораль -- це приватна політика

 

                                                                                                              Ґ. Маблі

 

Вже руки відмовляються про це писати, але "сталінська тема" в черговий раз на вустах преси. Аж не віриться, що місяць тому газети самі виставляли на показ оголошення комуністів про суперечливий намір. Всі мовчки ковтали, зате тепер журналісти тих же видань, політики, громадські діячі розворушились, "розкудахтались" на всі околиці.

 

Таким чином, подія встановлення бюсту перекочується у політичну площину. Виділивши на це цілу шпальту та першу сторінку, в пух і прах розбили як сам задум, так і його реалізацію у газеті "Істеблішмент". Головною ідеєю публікації виходить висновок -- "все це не спроста"… "Мрія" основним акцентом зробила неадекватність О. Бабуріна, який зухвало поставився до смерті пенсіонерки. У "Суботі+" реакцію подали через призму спорту: фанати на чемпіонаті в день відкриття пам'ятника тримали плакати "Запоріжжя проти Сталіна". На цей раз не змовчав і головний редактор. Він обрушився стальною критикою на комуністів, особливо через те, що керівництво обкому зовсім не дбає про своїх же прихильників ("як про них не думав і "товариш Сталін"). Пікантним зауваженням виділився "Міг". У виданні розвідали, що ветеран-меценат з Харкова ніякий не бідний пенсіонер, а прокурор у відставці, що у свій час встиг відзначитись як палкий захисник вождя. "Міг" надрукував і статтю російського письменника В. Войновича, який засуджував мера Москви за намір прикрасити місто в День Перемоги портретами Сталіна…

 

Якщо у вищезазначених виданнях лише підозрюють у негласному зв'язку мера з "червоними", то автор публікації у "Суботі+" каже про це стверджувально: "запорізькі комуністи давно співають в унісон з командою Є. Карташова", без їх участі "в організації цієї провокації не обійшлось". У "Істеблішменті" приводять коментар губернатора Б. Петрова, у якому той заявляє, що "міський голова самоусунувся". А ще погрозливо пообіцяв розібратись у всіх правопорушеннях комуністів. З цього ж приводу з'явилось повідомлення у "Правді", а із заголовком "Петров не любить Сталіна" -- у "Вулиці Зарічній".

 

Про губернатора писали цього тижня частіше у позитивному ключі, хоча не без тіней. Йому, як керівнику області, відзначили 50 днів правління. В честь цієї дати відбулась прес-конференція губернатора. Враження від неї журналісти висипали на сторінки преси. Так, "Запорозька Січ" подала перелік "добрих справ" і загалом відзначила -- "Початок непоганий!". У газеті "ІСКРА" основним акцентом прес-конференції побачили формації у промисловій галузі. Тут же повідомляють про створення ради регіонів. Головні теми зборів виділила "Правда": промисловість, "Запоріжсталь", мости, аеропорт, Сталін, політика. Щодо останнього, то у ЗМІ проковзнула інформація, що напередодні мітингу опозиції в столиці із Запоріжжя не випускали автобуси в бік Києва. Бучу підняли аполітичні фанати, що їхали підтримати у змаганні футбольну команду "Металург". ДАІ завертала автобуси, посилаючись на розпорядження Б. Петрова. Сам же губернатор відповів "Правді": "Не знаю, про що ви говорите"…

 

В черговий раз накинувся на мера, окропивши отруйними бризками, однаковий для всіх видань (таких як "Верже", "ІСКРА", "Мрія", "Міг", "Істеблішмент", "Субота+") матеріал -- "Як себе ви не називайте, а мерії ви не потрібні". У ньому загадковий автор розкриває профанацію щодо заяви мера з приводу сприяння об'єднанням співвласникам. На прикладі однієї жертви фінансових махінацій приходять до висновку, що "багаторічна криза у житловому господарстві батькам міста до серця".

 

СУСПІЛЬСТВО

 

Хто не бачить метушні світу, той метушливий сам


                                                                                   Б. Паскаль

 

Основною темою залишився День Перемоги. Тільки тепер вже як постфактум. До висвітлення святкування видання віднеслись по-різному. Серед деяких можна було б влаштовувати конкурс парадного фотомистецтва. Фотозвіт у малому форматі представила газета "Верже", не на багато більше про визначну подію сказала "Субота+". Економною не тільки н слова, а й на ілюстрації виявилась "Вулиця Зарічна", не порадувавши жодним фотознімком. А щодо повідомлення, то воно становить слово в слово частину статті з газети "Індустріальне Запоріжжя". Ніс їм утерла "Мрія", що вже першу сторінку почала з жвавого репортажу і перспективних ілюстрацій.

 

Цілі фотогалереї вмістились на сторінках "Мігу" та "Правди". Перша газета, зокрема, відзначає, що вперше за багато років відбувся справжній воєнний парад. Друга порахувала необхідним зазначити, що "нова влада завдання виконала без будь-яких переглядів історії". Разом з тим, головний редактор помітив, як вперше міська та обласна влада йшли окремо. Тут же він дорікає за "не зовсім доречну" велику кількість прапорів різних партій, які до Перемоги не мають жодного стосунку. Також автор помітив достроковий відхід з мітингу посадових осіб, що аж ніяк їх "не красить". А ще щодо "кільця охоронців" навколо керівників під час спілкування з ветеранами у нього виникло питання: "від кого вони себе охороняють?".

 

Водночас "Істеблішмент" ходив по п'ятах за Президентом у столиці. Автор саркастичним тоном викриває піар-ходи гаранта, їх провали та участь у них "заляканих" "спеціально відібраних" ветеранів. Одним оком заглянула до Києва і "Мрія", похизувавшись запорізькою "катюшою", яка не маючи собі конкурентів отримала честь закривати столичний парад.

 

Однак, всі свята коли-небудь закінчуються і починаються прозаїчні будні. Більш насушною проблемою городян стала заява тепловиків про підвищення тарифів з першого травня. Видання розкривають суть "двухставочного тарифу". "Істеблішмент", "Індустріальне Запоріжжя" та "Верже" разом із сайтом "Репортер Запоріжжя" пояснюють це зміною вартості складових, підвищенням цін на ринку. Як зазначають у останньому джерелі, "підготовка мереж до нового сезону здійснюється лише за рахунок абонплати, без бюджетних дотацій". Тим не менш, пишуть у "Індустріальному Запоріжжі" та "Правді", плата за послуги у Запоріжжі одна з найнижчих в Україні. А "Вулицю Зарічну" директор запевнив, що тепловики будуть добиватись додаткового фінансування з міського бюджету. Проте, на їх шляху висуваються і серйозні конкуренти, зокрема, -- мости.

 

Цього тижня будні були забарвлені і промисловою тематикою. Так, у пресі стала популярною тема про стан справ на Запорізькому титаномагнієвому комбінаті. Приводом для того, щоб про це поговорити став візит міністра промполітики України Д. Колеснікова. Він відвідав державний ЗТМК і приватний завод напівпровідників, що будується на його базі, повідомляють у "Суботі+" та "Запорозькій Січі". Тут же пишуть про перспективність другого: "Зараз такого виробництва в Україні нема", -- каже "Субота+". Як помітили у "Запорозькій Січі", на сьогодні вся його територія -- "суцільне будівництво", проте "Правда" завіряє, що "напівпуск "Напівпровідників" намічено на це літо".

 

А ось щодо ЗТМК, то це підприємство отримало "менш приємні відгуки", кажуть у "Суботі+". Головною новиною, що оббігла ще й сторінки "Істеблішменту" та "Верже", стало звільнення генерального директора В. Кучука та призначення виконуючим обов'язки депутата облради від Партії регіонів К. Печериці. Чому останній так і залишився з приставкою "в.к.", залишається загадкою для "Запорозької Січі". Про ставлення губернатора у цьому виданні замовчують. Водночас у "Істеблішменті" не приховують, що губернатор розкритикував кандидатуру К. Печериці. "Правда" повідомляє, на думку Б. Петрова, "менеджмент ЗТМК однозначно не справляється зі своїми обов'язками". Перелічити недоліки в управлінні вирішила "ІСКРА". А сайт "Репортер Запоріжжя" прямим текстом завірив: "губернатор упевнився в нездатності Костянтина Аріковича керувати ЗТМК".

 

Також варто додати про підводні течії у питанні власності. Майже всі зазначені видання відзначили схвальну думку міністра щодо потреби інвестування. Проте лише "Правда" запевнила, що з огляду на власників сусіднього заводу напівпровідників та візит міністра, то "рятувальних інвесторів для підприємства довго шукати не доведеться".

 

Інше підприємство, що застило на вустах преси ще з минулого тижня -- "Запоріжсталь". Тут відбувається повна нерозбериха. З одного боку, у "Вулиці Зарічній", "Істеблішменті", "ІСКРІ" та "Правді" запевняють, що половину акцій "Запоріжсталі" продали Ахметову. Про це ніби повідомив сам губернатор. З іншої ж сторони, у тій же "Правді" пишуть: "структури Р. Ахметова дистануються у питанні "Запоріжсталі". Редактор у своїй статті знову повертається до попередніх даних: не зважаючи на спростування, на підприємстві "вже "готові" поділитися з новими партнерами посадами директорів з фінансових і зовнішньоекономічних питань". Хоча у газеті "Запорозька Січ" у рамках розповіді про екскурсію журналістів на підприємстві виділила пару рядків і питанню продажу. Від технічного директора їм вдалось дізнатись, що йдуть переговори, проте ніяких операцій з продажу "Запоріжсталі" на сьогодні нема. На сайті "Репортер Запоріжжя" теж подали дві думки стосовно цієї теми: слова Б. Петрова та спростування з боку компанії Р. Ахметова (воно з'явилось і на сторінках сайту "Запорізький час" із заголовком "Рината Ахметова підставили у Запоріжжі"). Сайт "День Запоріжжя" висловив недовіру до інформації голови антимонопольного комітету О. Костусева. Час покаже!

 

Настя ГЛИБИНКА, "IСКРА"

Категория: publ, Наша фишка | Просмотров: 3196 | Добавил: redaktor
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.