Актуальное
«Германии нужны украинские медики»: беженцы по обе стороны больничной койки
Широківська ОТГ виділяє 54 млн на нову адмінбудівлю
У Запоріжжі викрили організаторів переправлення ухилянтів
" href="http://iskra-news.info/news/puls_goroda/13516-sbu-zatrimala-agenta-fsb-yakiy-vstanoviv-prihovan-vebkameri-na-dorogah-zaporzhzhya-schob-shpiguvati-za-kolonami-zsu.html"> СБУ затримала агента фсб, який встановив приховані вебкамери на дорогах Запоріжжя, щоб шпигувати за колонами ЗСУ
Авіація ЗСУ за добу завдала 11 ударів ворогу та знищила 1 СУ-25 окупантів
Окупанти продовжують обстрілювати мирне населення
В парламенте зарегистрировали законопроект о военном учете для женщин: подробности
Нардепу, члену Комитета по национальной безопасности, представители военкомата на площади вручили повестку
Повестку в военкомат можно аннулировать
Разъяснение по процессу мобилизации от Президента Украины
⚡⚡⚡ ЗВЕРНЕННЯ ДУХОВЕНСТВА ТА ВІРЯН УПЦ ДО СВЯЩЕННОГО СИНОДУ ТА ЄПИСКОПАТУ УПЦ
Втрачене Різдво
Ракетний удар знищив велике підприємство у Запоріжжі, є загиблий: нові подробиці та фото
Погода в Запорожье
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Новости партнеров
E-mail Рассылка

Введите свой E-mail:

» » РОЗТИН

РОЗТИН

ЗАСВЯТКУВАЛИСЬ?

 

Не встигли відійти від "чоловічого" свята, як на носі опинилось "жіноче". Ніби виконуючи суспільний борг, жодна запорізька газета не обій¬шлась без привітань прекрасної половини. Таким чином, чоловіки з квітами переслідували жінок не тільки на вулиці, а й на сторінках преси. Безліч статей стосувалося того, як краще відсвяткувати, які подарунки краще вибирати для коханих, скільки це буде коштувати. Помітно увійшли в моду соціологічні опитування мешканців нашого міста. "Міг" та "Правда", ніби зговорившись, вирішили зосередитись на вітанні матерів, влаштувавши на своїх сторінках цілу галерею дитячих малюнків… Водночас не можна не відзначити "скрутне становище" наших чиновників -- від них привітань було вкрай мало. Чи без виборів вітати не цікаво?! Десь сховалась газета "Острів свободи", а їх сайт не працює ще з лютого. "Запорозьку Січ" та "Запорізьку правду" вже не раз збивають з колії свята. На щастя чи на жаль, але вівторковий випуск чомусь не дійшов до читачів.

 

ПОЛІТИКА

 

Великі здаються нам такими тому, що ми стоїмо перед ними на колінах.

                                                                                                            Д. Донцов

 

Серед державних новин, звісно, увага на цьому тижні була прикута до новообраного Президента. Проте, якось не цікаво і доволі примітивно це виглядало, -- однакова стаття про інавгурацію В. Януковича облетіла сторінки "Істеблішменту", "Верже", "Мрії" та "Суботи+". Вона відобразила цю знаменну подію для кожного українця через призму запорізьких регіоналів Б. Петрова та В. Кальцева. Саме вони були відправлені на урочисту церемонію від імені нашого краю.

 

А за день до цього заслуги В. Кальцева були відзначені орденом третього ступеню. Про це розкричались такі газети, як "Субота+", "Мрія", "Верже" (для якого було б гріхом оминути таку новину). Зокрема, піднесено розписували, як він відстоював права вкладників "Нашого банку" і як завдяки його роботі "вперше в історії України питання вкладень було вирішено на місцевому рівні". А потім "вдячні вкладники" виступали з ініціативою відзначити добрі справи, але, як пишуть у "Істеблішменті", через приналежність до Партії регіонів його викреслювали зі списків. І лише через втручання О. Старуха справедливість восторжествувала.

 

Але тут же і похитнулась. Чомусь запорізька преса про решту нагороджених загадково промовчала. Хоча газета "ІСКРА" стала у цьому відношенні виключенням. Помітно, що інтернет-видання не так фанатично сприйняли новину. Зокрема, сайт "Політсовєт" дорікає В. Кальцеву за те, що він не з'явився на урочисту церемонію з приводу нагородження, яка відбулась 9 лютого. Проте, найоб'єктивніше, на мою думку, до викладу новини підійшов сайт "День Запоріжжя". Тут повідомили, що Указом Президента аналогічним орденом "За заслуги" третього степеню було відзначено генерального директора "Будсервісу" Г. Шевченка. Риси скандальності у замовчуванні газетярами решти нагороджених вбачаються у третьому щасливчику. Річ у тім, що цим же орденом, але другого ступеню, відзначили політичного опонента В. Кальцева -- Ф. Турченка. "День Запоріжжя" вирішив ще й підсолити новину, зазначивши, що останній в свій час очолював історичний факультет (який і закінчував "газетний герой" -- В. Кальцев).

 

На фоні серйозних перипетій політичною дитячістю відзначилась організація "Слов'янська гвардія" на чолі з В. Роговим. І в "ІСКРІ", і у "Верже", і у "Істеблішменті" однаково розказали про їх витребеньки. Закінчення правління "помаранчевого" Президента вирішили відзначити, відправивши його зображення в небо на повітряних кульках, вручивши при цьому "медаль за перше місце у світовому антирейтингу".

 

СУСПІЛЬСТВО

 

Весна -- єдина революція на цьому світі...

                                                 Ф. Тютчев

 

Весна ще тільки на календарі, а у запорізькій мерії вже переймаються "великою водою". Можна сказати, червоною ниткою у запорізькій пресі пройшла тема можливих затоплень. І поки сайт "День Запоріжжя" галасує панічним заголовком "Запоріжжя може піти під воду!" друковані ЗМІ виражають повну впевненість у завтрашньому дні. Найглибше у суть справи проникли журналісти газети "Правда", розписавши усі можливі варіанти розвитку подій і визначивши зони ризику.

 

Вже традиційно увагу привернула гребля ДніпроГЕС. Як пишуть в газеті "Верже", на нараді в Запорізькій мерії голова управ¬ління з надзвичайних ситуацій С. Дронов можливу небезпеку вбачає лише у Кременчуцькій ГЕС, але водночас сценарій її прориву вважає "маловірогідним". Його ж цитують у "Вулиці Зарічній" та "Суботі+". В останню проникло і застереження підтоплень через засмічення балок. "Мрія" занепокоєна безвідповідальним ставленням до засмічування вулиць побутовими відходами. Вони, на думку голови управління екології Запорізької міськради І. Бройде, можуть стати причиною підтоплень. На цей випадок "Верже" радить застрахувати своє житло.

 

На цьому тижні увагу привернула і спільна для багатьох газет ("Істеблішменту", "Верже", "ІСКРИ" "Мрії" та "Суботи+") стаття "Вынь да положь!". Автору вдалось надавити на больові точки в і так "хворому" для нашого міста питанні -- транспортному обслуговуванні. Хто з ким що не поділив -- наразі не відомо, але надзвичайно гостро постало банально меркантильне питання: куди (і кому) йдуть гроші. Дійшло вже і до звернення водіїв, що не в силах прогинатись від непомірних поборів, до самого Президента, як до останньої надії… Водночас транспортна тема прозвучала на "Вулиці Зарічній". Журналіст пригадав колишні обіцянки (які чомусь виявились "цяцянками") місцевих чиновників про закупівлю нових автобусів, нагадав про Програму розвитку електротранспорту. Також запропонував варіанти виходу з ситуації (замінити маршрутки на автобуси та відвести окрему полосу на дорозі). Але, виходячи з абсурдності поведінки самих жителів, проблема залишається і до сьогодні...

 

КУЛЬТУРА

 

Шукай краси, добра шукай!

Вони є все, вони є всюди.

Не йди в чужий за ними край,

Найперш найди їх в своїй груди

 

                               М. Рильський

 

Ще раз підтвердили плідність нашої землі учасники Всеукраїнського конкурсу "Талановиті діти України". Враженнями від нього поділились такі газети, як "Субота+", "Міг", "Істеблішмент". Особливістю є те що беруть участь у ньому діти із багатодітних сімей, позбавлені батьківської опіки, діти-сироти і вихованці інтернатів. Вони змагались у різних номінаціях. Гран-прі завоював дует С. та В. Балабанових, який і буде представляти нашу область у столиці -- Києві.

 

Приємною новиною з приводу виходу книги мандрівника, краєзнавця, історика та фотографа В. Супруненка "100 чудес Запорізького краю" поділились "Вулиця Зарічна", "Субота+", "Верже", "Міг" та "Іс¬теб¬лішмент". Журналістів вразило як саме видання, так і оригінальність презентації, на яку відвідувачів заманили варениками. Так як цю книгу по праву можна вважати національним надбанням, голова Управління культури міськради І. Черниш пообіцяла придбати книгу для міських бібліотек. Відкриваймо чудеса разом!

 

Настя ГЛИБИНКА, "ІСКРА"

Категория: publ, Наша фишка | Просмотров: 2917 | Добавил: redaktor
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.