Актуальное
Широківська ОТГ виділяє 54 млн на нову адмінбудівлю
У Запоріжжі викрили організаторів переправлення ухилянтів
" href="http://iskra-news.info/news/puls_goroda/13516-sbu-zatrimala-agenta-fsb-yakiy-vstanoviv-prihovan-vebkameri-na-dorogah-zaporzhzhya-schob-shpiguvati-za-kolonami-zsu.html"> СБУ затримала агента фсб, який встановив приховані вебкамери на дорогах Запоріжжя, щоб шпигувати за колонами ЗСУ
Авіація ЗСУ за добу завдала 11 ударів ворогу та знищила 1 СУ-25 окупантів
Окупанти продовжують обстрілювати мирне населення
В парламенте зарегистрировали законопроект о военном учете для женщин: подробности
Нардепу, члену Комитета по национальной безопасности, представители военкомата на площади вручили повестку
Повестку в военкомат можно аннулировать
Разъяснение по процессу мобилизации от Президента Украины
⚡⚡⚡ ЗВЕРНЕННЯ ДУХОВЕНСТВА ТА ВІРЯН УПЦ ДО СВЯЩЕННОГО СИНОДУ ТА ЄПИСКОПАТУ УПЦ
Втрачене Різдво
Ракетний удар знищив велике підприємство у Запоріжжі, є загиблий: нові подробиці та фото
В Запорожье за 10 месяцев произошло более 2х тысяч аварий, в которых погибло 14 человек
Погода в Запорожье
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Новости партнеров
E-mail Рассылка

Введите свой E-mail:

» » Україна може реалізувати "туркменські домовленості" у консорціумі з Росією - експерт

Україна може реалізувати "туркменські домовленості" у консорціумі з Росією - експерт
Одним з варіантів реалізації домовленості з Туркменістаном про поставку середньоазіатського газу в Україну може бути газовий консорціум з Росією.

Таку думку висловив експерт у галузі енергетики Валентин Землянський на прес-конференції у п'ятницю, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

"Той варіант, який ми можемо розглядати з озвучених за останні кілька днів - це варіант консорціуму. Безумовно, у такій конструкції може розглядатися і вибірка Росією туркменського газу й поставка його в Україну", - відзначив експерт. Подібна схема використовувалася при створенні компанії "РосУкрЕнерго", яка постачала в Україну так званий мікс туркменського і російського газу.

За словами Землянського, створення консорціуму "безумовно, досить вигідно для Росії".

"По-перше, вони створюють консорціум з управління українською газотранспортною системою. По-друге, вони починають виконувати свої домовленості перед Туркменістаном, відповідно, знижуючи активність Туркменістану щодо Китаю і в напрямку будівництва Транскаспійського газопроводу. Тобто, забираючи ті обсяги, які могли б піти на Європу через Азербайджан і Грузію", - пояснив він.

Крім того, підкреслив експерт, це дає Росії змогу отримати в управління не тільки ГТС, а й підземні газові сховища. Тобто, і далі впливати на обсяги транзиту за рахунок, знову ж таки, української "труби".

"Тому, чи можлива реалізація туркменських угод у контексті створення консорціуму, - так, цілком можлива. Не виключено, що і сам консорціум виступатиме як структура, яка поставлятиме цей міксовий газ в Україну, такого варіанту також виключити не можна", - відзначив Землянський.

Водночас експерт підкреслив, що повністю викинути Росію зі схеми поставок туркменського газу в Україну не видається можливим.

"Транзитних потужностей як таких для доставки туркменського газу в Україну немає. У будь-якому випадку, для того, щоб виконати домовленість з Туркменістаном, у технічній частині нам потрібно домовлятися з Росією. Або ми можемо чекати, коли будуть побудовані обхідні шляхи. Коли Туркменістан отримає змогу транспортувати в обхід Росії через Азербайджан, Грузію, або на Туреччину, чи на Чорне море на LNG-термінал, але ніяк інакше. Тобто, дирижаблями ми цього газу не привеземо, на жаль", - пояснив він.

"Тобто, варіантів поки що два. Або домовлятися з Росією для того, аби реалізувати ці туркменські угоди, або радіти тому, що ми в Туркменістані зможемо реалізувати певні інфраструктурні проекти. Більше варіантів розвитку ситуації я наразі, за тією інформацією, яка є, не бачу", - підсумував експерт.

Максим Баженов

Источник
Категория: news, Украина | Просмотров: 2735 | Добавил: redaktor
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.