Актуальное
«Германии нужны украинские медики»: беженцы по обе стороны больничной койки
Широківська ОТГ виділяє 54 млн на нову адмінбудівлю
У Запоріжжі викрили організаторів переправлення ухилянтів
" href="http://iskra-news.info/news/puls_goroda/13516-sbu-zatrimala-agenta-fsb-yakiy-vstanoviv-prihovan-vebkameri-na-dorogah-zaporzhzhya-schob-shpiguvati-za-kolonami-zsu.html"> СБУ затримала агента фсб, який встановив приховані вебкамери на дорогах Запоріжжя, щоб шпигувати за колонами ЗСУ
Авіація ЗСУ за добу завдала 11 ударів ворогу та знищила 1 СУ-25 окупантів
Окупанти продовжують обстрілювати мирне населення
В парламенте зарегистрировали законопроект о военном учете для женщин: подробности
Нардепу, члену Комитета по национальной безопасности, представители военкомата на площади вручили повестку
Повестку в военкомат можно аннулировать
Разъяснение по процессу мобилизации от Президента Украины
⚡⚡⚡ ЗВЕРНЕННЯ ДУХОВЕНСТВА ТА ВІРЯН УПЦ ДО СВЯЩЕННОГО СИНОДУ ТА ЄПИСКОПАТУ УПЦ
Втрачене Різдво
Ракетний удар знищив велике підприємство у Запоріжжі, є загиблий: нові подробиці та фото
Погода в Запорожье
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Новости партнеров
E-mail Рассылка

Введите свой E-mail:

» » Тимчасовий ефект

Тимчасовий ефект
Напередодні парламентських виборів міністрам усе-таки вдалося вирішити проблеми запорізьких металургійних підприємств, що загрожували обернутися зупиненням виробництва і масштабним скороченням персоналу (близько 5 тисяч осіб могли опинитись на вулиці). «Дніпроспецсталі» чиновники пообіцяли повернути затриманий державою ПДВ, а феросплавному заводу знизити тариф на електроенергію (наразі він становить приблизно 60% собівартості продукції) за умови, що ці підприємства не стануть оптимізувати чисельність свого персоналу (говорячи просто — звільняти працівників).

Пожежу міністри начебто загасили, але джерело спалаху, як і раніше, залишилось не усуненим. Експерти запевняють, що недуги вітчизняних метзаводів пов’язані не стільки з діями держави, скільки з прорахунками їх власників і керівників.

Генеральний директор Алчевського металургійного комбінату, Герой України Тарас Шевченко ще до кризи 2009 р. заявляв про те, що головною проблемою української металургійної індустрії є застарілі технології й обладнання, що роблять випуск продукції енерго- і матеріаловитратним. «Враховуючи експортну спрямованість галузі, з такими активами їй важко бути успішною в міжнародному бізнесі», — сказав Тарас Григорович на міжнародному форумі в Лондоні.

Запорізькі підприємства — не виняток. Їх прокатне обладнання експлуатується ще з довоєнних часів і вже не забезпечує потрібної закордонним споживачам високої якості продукції. З проблемами працює сталеплавильне виробництво: мартенівські, доменні, електросталеплавильні печі.

Отже, поступки металургам з боку уряду можуть дати лише тимчасовий ефект, але докорінно вирішити проблеми галузі явно не зможуть.

— Без модернізації існуючих технологій і виробничих потужностей довгострокових перспектив у запорізької і всієї української металургії я не бачу. Ми сильно відстали навіть від китайських металургів, не говорячи вже про німецькі, — говорить начальник бюро технічної експертизи ПАТ «Дніпроспецсталь» Станіслав Бєлік. За його словами, у жодного металургійного підприємства Запоріжжя сьогодні немає реальних переваг перед іноземними конкурентами. Витрата газу, електроенергії, вогнетривів та іншої виробничої сировини тут значно вища, ніж на закордонних заводах (а це лягає на собівартість) і якщо у вітчизняний ГМК найближчим часом не прийде стратегічний інвестор, він просто приречений на повільне вимирання.

Такі великі заводи, як у Запоріжжі, зможуть протриматися на плаву ще досить довго, але регіональній владі експерти радять уже зараз подумати про майбутню проблему працевлаштування маси працівників галузі, що вивільняється, — професійних сталеварів, прокатників, термістів.

За даними Запорізького обласного центру зайнятості, в їхній базі станом на 5 вересня поточного року налічувалося 550 вакансій у Запоріжжі, чого явно недостатньо для задоволення навіть уже наявного попиту на ринку праці. А кожне із запорізьких підприємств, що заявляли про намір «оптимізувати» чисельність персоналу, планувало скоротити не менше тисячі співробітників, яких теж необхідно буде якось працевлаштувати.

Колишніх сталеварів і прокатників можна, звичайно, перевчити на професії, запитані сьогодні на регіональному ринку праці (центри зайнятості, відповідно до законодавства, зобов’язані надавати бажаючим цю послугу). Але річ у тім, що найбільший попит серед запорізьких працедавців мають низько кваліфіковані робочі спеціальності (водій, маляр, праля, прибиральниця, електрогазозварник, слюсар-ремонтник, фрезерувальник тощо), частина з яких взагалі не вимагає набуття якихось особливих навичок і тривалої професійної підготовки. І зовсім не обов’язково, що скорочені зі своїх підприємств дипломовані інженери-металурги визнають пропоновані їм центром зайнятості спеціальності рівноцінною заміною колишній професії.

Що конкретно має намір робити в ситуації, що склалася, муніципальна влада і як планує створювати нові робочі місця в місті, поки що невідомо. Запорізький мер Олександр Син на зустрічі з керівництвом таких металургійних підприємств заявив, що як ніхто інший зацікавлений у стабільній роботі і зарплаті городян. Сподіватимемося, що ця заява градоначальника — посилання до реальних дій.

Категория: news, Пульс города | Просмотров: 3720 | Добавил: admin
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.
Вовчик345   20 октября 2012 11:42
Холопы голос подали ! За кого агитируете ? За тех кто наши заводы разорили .Какой ефект там получился ? Кто законы издавал и цену на электричество устанавливал для предприятий такие что б их обанкротить ? Холопам свет показали в конце туннеля они и рады.Быдлом жили быдлом и помрете и как быдло вас помнить будут.Кто умный тот поймет за бандюков голосовать ихнии грехи на себя брать , голосовать за памаранчевых вместе с эвропой в гей парадах участвовать ну давайте подставляйте свои за... хотите тем а нет так бандюки вас поимеют туда же только более жестко.Думайте хорошо думайте за кого что б потом стыдно не было как сейчас .
0

Вовчик345   21 октября 2012 18:18
Мойша непарся я тоже сюда захожу только для того что б в маршрутке по морде не кому не заехать за политику.А то иногда не выдерживаю холопского менталитета нашего народа.
Зато у меня прикольная новость
http://glavnoe.ua/news/n112566
http://hvylya.org/news....ii.html
Интересно как завтра Витек к Вовику зайдет скидку на газ просить ?
0