Актуальное
«Германии нужны украинские медики»: беженцы по обе стороны больничной койки
Широківська ОТГ виділяє 54 млн на нову адмінбудівлю
У Запоріжжі викрили організаторів переправлення ухилянтів
" href="http://iskra-news.info/news/puls_goroda/13516-sbu-zatrimala-agenta-fsb-yakiy-vstanoviv-prihovan-vebkameri-na-dorogah-zaporzhzhya-schob-shpiguvati-za-kolonami-zsu.html"> СБУ затримала агента фсб, який встановив приховані вебкамери на дорогах Запоріжжя, щоб шпигувати за колонами ЗСУ
Авіація ЗСУ за добу завдала 11 ударів ворогу та знищила 1 СУ-25 окупантів
Окупанти продовжують обстрілювати мирне населення
В парламенте зарегистрировали законопроект о военном учете для женщин: подробности
Нардепу, члену Комитета по национальной безопасности, представители военкомата на площади вручили повестку
Повестку в военкомат можно аннулировать
Разъяснение по процессу мобилизации от Президента Украины
⚡⚡⚡ ЗВЕРНЕННЯ ДУХОВЕНСТВА ТА ВІРЯН УПЦ ДО СВЯЩЕННОГО СИНОДУ ТА ЄПИСКОПАТУ УПЦ
Втрачене Різдво
Ракетний удар знищив велике підприємство у Запоріжжі, є загиблий: нові подробиці та фото
Погода в Запорожье
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Новости партнеров
E-mail Рассылка

Введите свой E-mail:

» » ФАНТАЗIЇ

ФАНТАЗIЇ

ПОЛІТИКА

 

Поведінка -- дзеркало, в якому кожен показує своє обличчя

 

В. Гете

 

Пристрасті довкола мера повщухали -- в область прийшов губернатор. Якщо минулого тижня запорізька преса випускала лише здогадки з приводу призначення нового мера, то тепер вона на троні тріумфу. Передбачення збулись! Ним таки став регіонал Б. Петров. Як голодні п'явки вчепились в його особу буквально всі друковані та електроні видання, із невдаваною насолодою обсмоктуючи кожен його рух, жест, погляд.

 

Десять пріоритетів, як десять заповідей, надрукували газети "Верже" та "ІСКРА". Примітно, що електронні видання про це -- ні пари з вуст... Проте не месією, а лише "антикризовим керівником" заявив про себе Б. Петров зі сторінок "Мрії" та "ІСКРИ". Здивувала редактора "Суботи+", журналістів "Вулиці Зарічної" заява теперішнього голови вибити 500 млн грн на будівництво мостів. Щойнозагаданий редактор тут же висловив недовіру, приправлену сарказмом, бо на перешкоді цьому, по-перше, може стати вже звична "мізерність майбутнього бюджету України", а по-друге, "йому не дадуть", запевняє "Субота+".

 

Найбільш популярною обіцянкою губернатора у ЗМІ стала "об'єднати запорізьку сім'ю в один кулак". Також у пресі обігравалося завірення "нікого не переслідувати".

 

Проте, як помітили у "Суботі+", "головна інтрига" закрутилась навколо голови облради О. Нефедова. Публічно звинувативши його у бездіяльності, новоспечений губернатор тепер з'ясовує, чим же займався його попередник на роботі. "Субота+" бачить, що причина пильної уваги до О. Нефедова криється у конфлікті між групами впливу регіоналів -- "петровськими" і "богуслаївськими". А газета "Індустріальне Запоріжжя" сильніше потягнула за нитку і клубок розкотився ще до тих часів, коли О. Нефедов та Б. Петров боролись за місце керівника парторганізації. Не зважаючи на підтримку однопартійців, колишній голова програв у "змаганні", бо головний "тренер" (теперішній Президент) вирішив залишити все на своїх місцях. Сайт "Політсовєт" подав коментар Б. Петрова, де він радіє з приводу звільнення вищезгаданого голови. Тут же губернатор повністю заперечує чутки про конфлікт з "родичем і однопартійцем". Ось так -- тільки прийшов, а вже наскандалив...

 

Достатньо популярним об'єктом суспільної уваги слугує інша особа у запорізькій політиці -- В. Кальцев. Його доброчинність боїться оминути майже кожне друковане видання. Зокрема, газета "Мрія", "ІСКРА" та "Істеблішмент" розділили одну статтю на трьох, в "Мігу" та "Верже", як і в попередніх, схвалюють його намір побудувати в центрі міста Свято-Володимирський собор. Проте, у "Суботі+" благі наміри розкритикували, вказавши на недобудований Свято-Покровський храм, що вже 17 років "прикрашає" вулицю Анголенка. Без будь-якого політичного піару новину про презентацію проекту будівництва подав сайт "Репортер Запоріжжя".

 

Також цього тижня Партія регіонів через оголошення у ЗМІ закликала "сміло братись за діло". Регіонали вирішили навести порядок у кожному дворі, закликаючи волонтерів у свої ряди. А ще газети дослівно перелічили "конкретні" справи, що підкріпили передвиборні обіцянки звiсно ж Партiї регiонiв.

 

СУСПІЛЬСТВО

 

Нет дороге окончанья, есть зато её итог,

 

Дороги трудны, но хуже без дорог.

 

Ю. Візбор

 

У черговий раз цього тижня на сторінках запорізьких газет розпласталась невичерпна тема стану доріг. А перечепились журналісти на цей раз через акцію протесту під вікнами мерії. Про автопробіг за участі повозок розповіли у таких газетах, як "ІСКРА", "Правда", "Міг", а також з фоторепортажем -- на сайті "Репортер Запоріжжя". Організатором зазначають громадську організацію "Народне зібрання", яку очолює В. Кругліков. Тему доріг розширили у "Вулиці Зарічній", доповнивши досвідом боротьби з владою на прикладі харківчан, які вимагали від неї звіт з витрат коштів, що йдуть на дорожній збір. Для "Суботи+" остогидла всім проблема стала натхненням для написання матеріалу, рідкісного за жанром для сучасної запорізької преси, -- фейлетону. У ньому чітко впізнаються "герої", на совісті яких, за натяком автора, лежить розбазарювання міських грошей: мер, помічник мера та голова автодору. Хоча на сайті "День Запоріжжя" розмістили думку самого мера: Є. Карташов вважає, що доки не прийняли міський бюджет, відповідальність повинні нести депутати. Вправно викрутився?

 

Не зважаючи на сказане вище, у пресу прокралось повідомлення про підвищення вартості проїзду. Поки що тільки для електротранспорту, на 50 коп. Зокрема, про цю похмуру новину сповістили "Міг", "Вулиця Зарічна", "Субота+". Усі видання пояснюють це "важким економічним станом" "Запоріжелектротрансу". Він, як майже кожне комунальне підприємство, скаржиться на занадто кволу підтримку держави, через що заборгованість перед працівниками складає вже 7 млн грн.

 

Водночас популярним обговоренням у друкованих і електронних ЗМІ стало забавне нововведення -- "чорний список" неввічливих маршрутчиків, потрапивши до якого вони можуть залишитись без роботи. "Верже" та "Вулиця Зарічна" передрукували статтю про це з сайту "Репортер Запоріжжя". У "Суботі+" додатково вияснили, що контролювати санітарний стан транспорту має транспортна комісія, у якій не вистачає працівників... Також видання помістило адресу і номери телефонів для скарг запоріжців.

 

Продовжуючи тему культурної поведінки у суспільстві, преса активно розміщувала новину про кримінальну "гордість" нашого краю -- про Павло-Кічкас. А спонукала їх до цього опублікована у журналі "Кореспондент" десятка найвідоміших спальних районів України. Як пишуть у "Суботі+", "Істеблішменті" та "Правді", Заводський район Запоріжжя (в народі -- Кічкас) посів друге місце у рейтингу вуличної злочинності, соціальної депресивності. Зацитовуючи видання, запорізька преса відзначає, що улюбленим місцем зустріч, культурного спілкування і мордобою є площа перед БК Вогнетривкого заводу. Хоча у газеті "Правда" внесли у це твердження корективу -- таке "місце" охоплює всю територію району. Як відзначають на сайтах "Репортер Запоріжжя" та "День Запоріжжя", які повністю представили список, "золото" у рейтингу взяв Долгінцевський район Кривого Рогу.

 

Продовжимо тематичну дорогу на заводи. Цього тижня запорізькі видання, посилаючись на загадкові джерела інформації, обережно повідомили про те, що власники комбінату "Запоріжсталь" мають намір його продати. Найбільш обширно про можливих майбутніх господарів, серед яких називають і російські, і транснаціональні компанії, написав сайт "День Запоріжжя". "Субота+" головною причиною продажу вбачає збитки підприємства, а також невдалу ставку на президентських виборах на Ю. Тимошенко. З останнім твердженням погоджується і "Міг". У "Правді" головний редактор навіть вбачає залежність ходу боротьби за крісло мера від майбутніх власників комбінату. Проте, як завірили у "Суботі+", прес-служба "Запоріжсталі" коментарів не дає, а робітники підприємства взагалі вважають опубліковану інформацію чутками.

 

КУЛЬТУРА

 

Найчистіша радість... радість за інших

 

Найбільш обговорюваною темою, що стосується культурного життя запоріжців, цього тижня стало кіно. Майже однаково "Вулиця Зарічна" та "Істеблішмент" стривожились за те, що кінотеатр Довженка може залишитись без нових фільмів. Річ у тім, що зараз багато фільмів виходить у новому форматі -- 3D, а апаратури для нього нема. Звісно, постало банальне питання коштів. Тепер про це кінотеатр може говорити голосно і вимогливо, адже недавно здобув статус комунального підприємства. Теми кіно торкнулися і "Субота+" та "Правда". Друга взагалі виділила цю тему головною у своєму номері. Всеукраїнський проект Cinema Holl дібрався до Запоріжжя, де відбулась презентація їх проекту. Як з'ясувалось, направлена вона на розвиток українського кіно. Очолили запорізьке відділення кіномайстерні журналісти вже згаданої газети "Правда".

 

Іншою "культурною" новиною проскочила інформація про реконструкцію пам'ятника "Переправа", яку обіцяють завершити (хоча ще, здається, не розпочали) до 65-річчя Перемоги. Збором коштів зайнялись майже всі державні та приватні підприємства. Хоча тут же помітним став акцент: "в основному, відгукнулись державні". Про це абсолютно однаково розповіли у "Істеблішменті", "Запорозькій Січі" та на сайті "Репортер Запоріжжя". Добра це чи погана новина? У цьому читачів заплутують заголовки до матеріалів. У першому виданні він звучав так: "На реконструкцію знаменитого пам'ятника знову нема грошей", а у інших двох більш оптимістично: "На реконструкцію пам'ятника "Переправа" зібрали 110 тисяч гривень". Відчувається різниця?

 

Приємною новиною зазвучав у запорізькі пресі Х Міжнародний фестиваль-конкурс дитячого і юнацького мистецтва "Акорди Хортиці". Серед учасників значаться і наші "сусіди" -- білоруси і росіяни. А до складу журі також долучились видатні іноземці із Франції та Сербії. Гостями фестивалю, за даними сайту "Репортер Запоріжжя", стали виконавці із США, Австрії та Кореї. Як зазначають у "Верже", "організаторами і натхненниками" стала дитяча філармонія. Про бажання посприяти у проведенні фестивалю губернатора Б. Петрова почула лише "Мрія". Вона ж повідомила, що за ініціативою В. Реді була введена особлива програма (як пишуть на сайті "Репортер Запоріжжя", єдина в Україні), що дала можливість солістам виступати разом із симфонічним оркестром. Загалом, переможців відбирали у трьох номінаціях: соліст з оркестром, соліст-інструменталіст та ансамблі. Так як учасники представляли і свої власні твори на тему про запорізьке козацтво, то "Субота+" висловила припущення, що у Запоріжжя може з'явитись свій гімн. За останніми даними із сайту "Репортер Запоріжжя", гран-прі виграли (у обох значеннях слова) таланти з Києва та Херсону.

 

І не можу обійти ще одну новину всеукраїнського значення -- запоріжанка представлятиме нашу країну на Євробаченні. Фото та інтерв'ю з Альоною Кучер (Альошою) прикрасили такі видання, як "Мрія", "Міг", "Субота+" та "Істеблішмент". Проте, не встигла співачка засвітись, як уже відчула на собі присмак бруду від скандалу -- її звинуватили у плагіаті. Однак, "Субота+" розвінчує чутку про дискваліфікацію і навіть друкує документ про авторство пісні. "Індустріальне Запоріжжя" та "Мрія" встигли поспілкуватись і з батьками Альони. Усі без винятку захоплюються творчим шляхом співачки. Побажаймо їй удачі!

 

Настя ГЛИБИНКА, "IСКРА"

Категория: publ, Наша фишка | Просмотров: 2749 | Добавил: redaktor
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.