Актуальное
«Германии нужны украинские медики»: беженцы по обе стороны больничной койки
Широківська ОТГ виділяє 54 млн на нову адмінбудівлю
У Запоріжжі викрили організаторів переправлення ухилянтів
" href="http://iskra-news.info/news/puls_goroda/13516-sbu-zatrimala-agenta-fsb-yakiy-vstanoviv-prihovan-vebkameri-na-dorogah-zaporzhzhya-schob-shpiguvati-za-kolonami-zsu.html"> СБУ затримала агента фсб, який встановив приховані вебкамери на дорогах Запоріжжя, щоб шпигувати за колонами ЗСУ
Авіація ЗСУ за добу завдала 11 ударів ворогу та знищила 1 СУ-25 окупантів
Окупанти продовжують обстрілювати мирне населення
В парламенте зарегистрировали законопроект о военном учете для женщин: подробности
Нардепу, члену Комитета по национальной безопасности, представители военкомата на площади вручили повестку
Повестку в военкомат можно аннулировать
Разъяснение по процессу мобилизации от Президента Украины
⚡⚡⚡ ЗВЕРНЕННЯ ДУХОВЕНСТВА ТА ВІРЯН УПЦ ДО СВЯЩЕННОГО СИНОДУ ТА ЄПИСКОПАТУ УПЦ
Втрачене Різдво
Ракетний удар знищив велике підприємство у Запоріжжі, є загиблий: нові подробиці та фото
Погода в Запорожье
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Новости партнеров
E-mail Рассылка

Введите свой E-mail:

» » Тижневий огляд преси

Тижневий огляд преси
МИ ЧЕКАЄМО ЗМІН

Політика

Чекати – не сидіти склавши руки, а діяти повільно, впевнено, непомітно
О. Єрмолова

Випуск газет минулого тижня ознаменувався нервовим очікуванням вирішальної сесії, в ході якої наше місто нарешті церемонно очолить мер. І, ніби знущаючись над запорізькою пресою, що масово виходить в світ у четвер, запланували її на п’ятницю. Тож, аналізувати увесь багаж вражень зможемо наступного разу…

Тим не менш, пильний погляд за О. Сіном ніхто не скасовував, а відсутність нової інформації видання компенсують власними вигадками і здогадками. Так, мер вирішив придивитись зблизька до тих, з ким йому випала доля співпрацювати. Як повідомляє «Вулиця Зарічна», градоначальник побував на засіданні Ради регіонів, яка є «напівформальним» органом при Президентові України. Але те, що він як спадкоємець мерського посту увійшов у її склад – «ще нічого не означає», запевняють у виданні. Тому виданню не терпиться перевірити, на скільки буде жорстким  його ставлення до «тих призначень, що з ним не обговорювались». Цього також очікує «Городянин-інформ». У «Правді» чекають на «слово» О. Сіна з приводу бачення партії влади першим заступником А. Іванова, а радником В. Грищенка. Коротко – «реалізувати свої ідеї та виконати свої обіцянки» – побажали у редакторській статті газети. А «Індустріальне Запоріжжя» не пошкодувало для побажань О. Сіну майже всю шпальту.

Що ж стосується чисельних «блакитновигідних» замін начальників комунальних підприємств під тимчасовим, але настирливим управлінням В. Кальцева, то об них не раз вже ламалось перо представників запорізької преси. На цей раз (котрий став останнім) він призначив Л. Маринюк керівником міського телеканалу «МТМ», а КП «Водоканал» за його вказівкою очолив В. Косорига, повідомили у «Вулиці Зарічній». Однак, у газеті «Городянин-інформ», «Міг» та «Суботі+» стверджують, що «головним водяним» став В. Бичихин.

Декілька видань спробували хоч якось відповісти собі на питання: навіщо секретар і «трохи в.о. мера» («Міг») так спішив «створити свою команду», не обговорюючи рішення з людиною, якій прийдеться працювати в цьому полі? У щойно вказаному виданні розглядають цю ситуацію на прикладі зміни голови «Запорізького міського інвестиційного агентства», яке займається зовнішньою рекламою. Згадуючи «любов» В. Кальцева до білбордів, в газеті задають питання з перцем: хто відповідатиме за ефективність управління та чи не стане майно підприємства приватним. Не залишилась в стороні питання кадрових рокіровок і «Мрія». Вона виступила на тривіальній позиції: в діях В. Кальцева бачать бажання «поставити своїх». Подаючи коментар О. Сіна у виданні зазначають, що до перестановок він ставиться спокійно.

Однак чиновникам немає коли замислюватись над цим. Місцеві органи влади стурбовані Указом Президента про оптимізацію влади, інформує «Правда». Як намагатимуться і вовків нагодувати, і овець залишити цілими у нашій області, розбирались в окремій статті «Мігу». По-перше, скоротять вакансії, потім справа дійде до структур, що дублюють аналогічні функції, а на останок візьмуться за держслужбовців (яких у нашій області 6 976), розмірковують у виданні. «Вулиця Зарічна» в іронічному тоні передала приховане невдоволення цим указом, що виразилось на їх обличчі під час Ради регіонів. Критичне ставлення чиновників до нововведення оприлюднила газета «Городянин-інформ», запевняючи, що попереднє скорочення «негативно позначилось на ефективності управління». «Доцільність, на жаль, не завжди узгоджується з деклараціями керівництва держави», – підсумовує видання. «Верже» додає, що управління нашої області звернулось до вищих чинів з проханням враховувати особливості регіонів.

Тим часом Україна отримала проект Держбюджету-2011. Як з першої сторінки заявляють у газеті «Городянин-інформ», витрати на утримування чиновників говорять, що вищезгадана адміністративна реформа – «чистої води профанація». Таким чином, «чиновників стане на третину менше, але вони стануть жирнішими і ненажерливішими», обурюються у редакторському стовпці газети «Міг». Так, повідомляють, що скорочено фінансування охорони здоров’я, освіти, фізкультури і спорту, одночасно фінансування виконавчої влади «постраждає несильно». «Затягувати пояси» прийдеться і соціальному захисту, додають у «Верже». Як дізналась «Вулиця Зарічна» зі слів заступника мера, голови фінуправління В. Малиш, очікують «серйозне реформування кожної галузі», а більшу частину прибутків направлять на реформування ЖКГ. Почекаємо – побачимо: друге читання проекту Держбюджету заплановано на 24 грудня.

Суспільство


Вся людська мудрість полягає у двох словах: чекати і сподіватися!
О. Дюма-батько

Преса минулого тижня довела, що навіть наше місто, котре має власну гідроелектростанцію, може страждати через проблеми з електроенергією. Ніби зговорившись, майже всі видання звернули на це увагу. Фактично ідентичні статті надрукували у «Вулиці Зарічній», «Верже», а також на сайті «Репортер Запоріжжя». Вони стосуються наради, що пройшла в мерії за участі керівництва ВАТ «Запоріжобленерго». На ній, зокрема, відзначили, що на сьогодні «потужності підстанцій є недостатніми для безперебійної подачі електроенергії споживачам». Найбільш проблемними ділянками наразі є Ленінський і Орджонікідзевський райони, стверджують видання. На недостатність проектних потужностей енергообладнання вказує і у власній статті «Міг». У свою чергу, сайт «Паноптикум Запоріжжя» та газета «Городянин-інформ» слово в слово запевняють, що «необхідно розвивати електромережі, інакше місто замре у своєму розвитку». Першочерговою ж перешкодою у вирішенні цього питання є, як не дивно, є процес землевідведення. Розлого хід обговорення проблеми на нараді представила газета «Мрія», роблячи висновок словами В. Кальцева про «завдання через рік-два отримати чітку систему електропостачання усіх районів міста з перспективою розвитку територій». До речі, видання в окремому матеріалі розповіло про те, як жителі Орджонікідзевського району терпіли відсутність світла через суперечку ВРЕЖО та міськелектромереж з приводу обов’язків перевірки лічильників. Мабуть, таки основна «електрична» проблема зарита десь глибше…

Дочекались: паніка «а де ж ялинки?» розчинилась у передноворічному повітрі. Вже помітно, як повсюди «виросли» торгівельні ділянки з зеленими красунями. Тож, видання мали привід поговорити і про них. Як дізнався сайт «Репортер Запоріжжя», цього року сосни обійдуться жителям від 75 до 500 гривень. А розпізнати, чи не вкрадений товар, зможуть за спеціальним клеймом на зрубі деревця. Новиною про те, що відтепер можна брати ялинку в оренду, відзначилось «Індустріальне Запоріжжя». Однак, така послуга коштує дорого (600 грн на місяць) і стосується поки що лише Києва. Видання також розповідає, що цього року, як і попереднього, боротися із «зеленими» браконьєрами будуть перевіреним способом: сосни оброблятимуть спеціальним білим розчином. Про це ж повідомляє «Вулиця Зарічна», згадуючи і про районні рейди та адміністративні санкції. Додаючи до цього попередження від МЧС про правила пожежної безпеки замаячіла у темі «Правда».

Культура

Духовне виховання і культурна освіта повинні бути нерозривними, щоб людинки були гідними
О. Шахматов

Не так часто запорізькі видання масово звертають увагу на події в сфері культури. Минулого ж тижня сталася подія з духовним присмаком. На дерев’яну церкву біля Свято-Покровського храму на Малому ринку установили купол, з першої сторінки із фотографією з місця події викладає «Індустріальне Запоріжжя». Запорізьке духовенство освятило п’ять позолочених «глав», пишуть у «Правді». Відбудували підірваний храм на честь святих Петра і Февронії майстри із Західної України, уточнює «Міг». Будівники у газеті «Городянин-інформ» стверджують, що смерекова будівля зможе простояти понад 200 років. Як пишуть на сайті «Репортер Запоріжжя», подаючи фоторепортаж події, ця церква прийде на зміну Свято-Покровському храму, який, скоріш за все, розберуть. Водночас у «Суботі+» інформують про те, що общині останнього подарували вісім ікон представники різних молодіжних громадських організації України і Росії.

У старий храм з італійського містечка Барії відомий мандрівник диякон Ф. Конюхов привезе частину мощів Святого Миколая, що знаходитиметься у нашому місті щонайменше два тижні, ділиться інформацією «Індустріальне Запоріжжя». Спираючись на слова єпископа Запорізького і Мелітопольського Йосипа, «Городянин-інформ» запевняє: «де частина мощів, там і весь святий». З часом святиню назавжди перенесуть в храм Святих Петра і Февронії, додає «Міг». У цьому впевнені і у «Вулиці Зарічній»

Менш духовною, але не менш одухотвореною з історичного боку для нашого міста з’явилась новина про те, що культовий для Запоріжжя фільм «Весна на Зарічній вулиці» став кольоровим. Зокрема, про прем’єру кольорової копії в Одесі повідомили у «Правді». Крім відеоплівки, реставрували і звук. Відвойовуючи право на сенсацію, на сором майже однойменній газеті «Вулиця Зарічна», у «Мрії» з першої сторінки вигукують про те, що їх кореспонденти першими подивились новий варіант фільму. Це ж видання знайшло у нашому місті прототип головного героя. Ним вважають простого запорізького сталевара Г. Пометун, якому у свій час давали завдання війти в образ робочого С. Савченко виконавцю головної ролі М. Рибнікову. Сподіваємось побачити кінокартину і на батьківщині – у Запоріжжі. Нехай же благі очікування не будуть марними!
Категория: news, Пульс города | Просмотров: 2804 | Добавил: redaktor
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.