Актуальное
«Германии нужны украинские медики»: беженцы по обе стороны больничной койки
Широківська ОТГ виділяє 54 млн на нову адмінбудівлю
У Запоріжжі викрили організаторів переправлення ухилянтів
" href="http://iskra-news.info/news/puls_goroda/13516-sbu-zatrimala-agenta-fsb-yakiy-vstanoviv-prihovan-vebkameri-na-dorogah-zaporzhzhya-schob-shpiguvati-za-kolonami-zsu.html"> СБУ затримала агента фсб, який встановив приховані вебкамери на дорогах Запоріжжя, щоб шпигувати за колонами ЗСУ
Авіація ЗСУ за добу завдала 11 ударів ворогу та знищила 1 СУ-25 окупантів
Окупанти продовжують обстрілювати мирне населення
В парламенте зарегистрировали законопроект о военном учете для женщин: подробности
Нардепу, члену Комитета по национальной безопасности, представители военкомата на площади вручили повестку
Повестку в военкомат можно аннулировать
Разъяснение по процессу мобилизации от Президента Украины
⚡⚡⚡ ЗВЕРНЕННЯ ДУХОВЕНСТВА ТА ВІРЯН УПЦ ДО СВЯЩЕННОГО СИНОДУ ТА ЄПИСКОПАТУ УПЦ
Втрачене Різдво
Ракетний удар знищив велике підприємство у Запоріжжі, є загиблий: нові подробиці та фото
Погода в Запорожье
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Новости партнеров
E-mail Рассылка

Введите свой E-mail:

» » РОЗТИН

РОЗТИН
Залипли?

Статті стиглими гронами звисали зі сторінок, хоча від них вже відверто попахкувало гнилятиною. ЗМІ ніяк не могли відчепитись від уже, здається, і так обговорених на всіх рівнях тем. Особливо це стосується питань влади. Цього тижня запорізька преса буквально залипла у пережованих скандалах, пересудах, передруках… Єдиним свіжим та приємним джерельцем стали спортивні новини, які не дали читачам залипнути серед інших матеріалів.

Політика

Немає такого осла, який, споглядаючи себе в річці, не дивився б на себе із задоволенням і не знаходив би у себе рис коня

Г. Флобер

У кривому дзеркалі ЗМІ не могли не відобразитись новини, що стосуються кадрових змін у парламенті. Як зазвичай, редактори газет у власних колонках розбігались думкою по гуслях, обсмоктуючи "улюблених" персоналій та їх вчинки. "Правда" та "Міг" занепокоїлись численністю міністрів, яких у нас найбільше у Європі. З цього приводу "Правда" помічає, що "найбільш резонансне призначення міністрів в українському політикумі отримали три посади": міністр економіки (В. Цушко), освіти і науки (Д. Табачник) та голова СБУ (В. Хорошковський). Найбільше редактора збентежив останній, адже він увійшов у десятку найбагатших людей в Україні.

Редактору ж газети "Міг" підозрілим здався "українофоб" Д. Табачник, проти якого вже організувалась ціла "антитабачна кампанія". На противагу цьому сайт "День Запоріжжя" у своїй публікації підтримав міністра. У статті розповідають, що нібито по всій країні проходить кампанія в підтримку Д. Табачника, а у Запоріжжі за нього тримає кулаки "Слов'янська гвардія". "Індустріальне Запоріжжя" спробувало бути об'єктивним у цьому питанні, розмістивши на своїх сторінках бліц-опитування осіб, причетних до освіти.

Не обійшлось і без фінансових курйозів. "Міг" викриває факт популістської заяви про скорочення президентської зарплати: "зекономив на бідних 20 тисяч гривень, а "охопив турботою" своїх людей на 200 тисяч (як мінімум)". Також редактор звернула увагу, що у новому Кабміні немає жодної жінки.

Спускаючись на місцевий рівень, не можна було не перечепись в енний раз через саморекламу В. Кальцева, у якій йому активно сприяють такі видання, як "Верже", "Істеблішмент", "Мрія", "Міг", "Субота+". Приблизно на тому ж шляху стоїть популярна серед друкованих видань чергова стаття-напад на мера Є. Карташова. На цей раз йому виносять догану за невиконану обіцянку реставрувати площу Фестивальну, хоча це було одним з пунктів його перевиборної програми. Найцікавіше, що матеріал подають без підпису, або Тіна Іванова, а у "Істеблішменті" -- це Саша Яновер…

Не менш скандальним виявився і матеріал про те, що мером зацікавилась прокуратура через… недопустимо поганий стан доріг. На противагу цьому у "Правді" опублікували інтерв'ю з Є. Карташовим, у якому він виражає абсолютний спокій. З приводу доріг -- ця справа, як виявилось, чекає свого "історичного моменту", а саме -- прийняття держбюджету. Більше того -- Є. Карташов запевнив журналістів, що збирається не тільки йти на вибори, а й виграти їх!

Тепер, коли всі карти розкриті, наївними здаються баталії таланту передбачення (майже як у "Битві екстрасенсів") з приводу того, хто ж займе посаду губернатора. Так, "Міг" бачив двох претендентів -- Б. Петрова та О. Пеклушенко. "Істеблішмент" давав гарантію на 99,9%, що ним стане Б. Петров, а "Субота+" впевнена була в цьому "майже на 100%".
Водночас до вух журналістів доповзли деякі слухи про кадрові зміни у нашому місті. Зокрема, "Мрія" прошепотіла чутку про звільнення з посади начальника Запорізького УВС В. Ольховського. Хоча зазначають, що це можливо лише після зміщення з посади Ю. Луценка. Водночас на сайті "Запорізький час" стверджують, що головою служби внутрішньої безпеки стане В. Серба. "Істеблішмент" у свою чергу краєм ока помітив, що голова Управління освіти i науки Д. Секиринський (котрий був затриманий у січні за підозрою у розтраті бюджетних коштів) вже знов приступив до своїх функціональних обов'язків. Хоча історія з його поверненням залишається не без білих плям…

Суспільство

Місто -- не асфальтовані джунглі, а людський зоопарк

Д. Морріс

Заїждженою у буквальному смислі слова стала проблема доріг. Переконання чиновників в тому, що у нас краще, ніж у деяких інших областях, не заспокоїло акул пера і вони, ніби почувши запах крові, почала шукати своїх жертв. Однією з них став мер. Як вже було зазначено вище, прокуратура виписала своє розпорядження, але Є. Карташов сховався за пустий мішок держбюджету. Тим не менш, журналісти підрахували, що дорогам вже можна святкувати ювілей -- востаннє вони ремонтувались 30 років тому. За справу взявся О. Старух, постукавши зі скаргою до Кабінету Міністрів, пишуть у "Правді", "Вулиці Зарічній". Проте, там своїх проблем поки що вистачає… По кісточках фінансове питання спробували розібрати у "Верже". А те, скільки збитків приносить кожна яма водіям, вираховувала газета "Міг". Тут же опублікували результати опитування на тему "Як можна побороти запорізьке бездоріжжя?". Як не дивно, запоріжці настроєні радикально, адже 44% набрала така відповідь: "Пересаджати всіх, хто наживається на ремонтах". І вже приступили до певних дій. Так, сайт "Репортер Запоріжжя" розмістив свіжу інформацію про акцію протесту проти роздовбаних доріг.

Після прес-конференції Запорізького обласного відділення Асоціації зовнішньої реклами преса була загнана в ступор і на сторінках своїх видань намагалась поставити всі крапки над "і". Кожен по своєму. Річ у тім, що донецька фірма "Магніт-Запоріжжя" захотіла розмістити 230 білбордів на проспекті Леніна. Однак, це обурило місцевих рекламістів, адже тоді центр нашого міста перетвориться на суцільний прилавок. А дозвіл, як свідчать чисельні публікації, на таке нахабство був отриманий не менш нахабно. З 2006 року діяв мораторій на зовнішню рекламу, який обмежував її розміщення. Але у грудні минулого року буквально на декілька днів він був опротестований, а потім знову відновлений. Проте цього вистачило, щоб фірма встигла отримати дозвіл. Тепер розхльобувати ситуацію прийдеться Є. Карташову та депутатам облради, куди Асоціація вже направила своє звернення. Про це зазначають у "Запорозькій Січі", "Правді", "Мігу", "ІСКРІ". Проте, як пишуть у "Верже", "Євгеній Григорович вперто мовчить".

Серед причин, що непокоять рекламістів із Асоціації, називають і можливу вирубку дерев, і затори на дорогах під час монтажу, і загородження білбордами дорожніх знаків. Щодо останнього, "Міг" довідався, що Державтоінспекція узгодила розміщення. А журналісти "Верже" взагалі вважають "питання поповнення міської казни… питанням життя і смерті запоріжців". До речі, "Міг" підрахував, що виручених грошей вистачить "лише на пару кілометрів ремонту доріг". Однак, були видання, що поглянули на цю проблему і з протилежного боку. Так, у "Істеблішменті" надрукували статтю, в якій згадану Асоціацію звинувачують небажанні конкурувати. А також прив'язують до цього мера, до якого вона "всіляко апелює" стосовно збереження "існуючої монополії". У "Вулиці Зарічній" передбачили такий хід, наголосивши, що "це протест проти порушення загальних для всіх правил". Хочу також відзначити, що "ІСКРА" стала єдиним виданням, у якому було надруковано одразу дві протилежні точки зору. Також цікавим стало спостереження, що в електронному просторі інтернет-видань ця тама не звучала взагалі…

Вдруге через затримку заробітної плати бастують кондитери. Про це писали у газетах "Вулиця Зарічна", "Істеблішмент", "Правда", на сайтах "Репортер Запоріжжя" та "День Запоріжжя". "Істеблішменту" бастувальники повідомили, що керівництво обіцяло розрахуватись з боргами до 10 березня. На цей раз люди простояли перед "закритими дверима" -- із начальства ніхто не вийшов на контакт. Однією з причин невиплати в облдержадміністрації називають борги з повернення ПДВ. Їх розуміє газета "Правда". У інтерв'ю з газетою "Вулиця Зарічна" та сайтами "Репортер Запоріжжя" та "День Запоріжжя" замголови О. Сін зазначив, що у такій ситуації і інші підприємства, але це не заважає їм виплачувати працівникам зарплату. "Репортер Запоріжжя" доповнив інформацію ще тим, що більшість працівників -- жінки, серед яких велика кількість матерів-одиночок.

Цього тижня пресу також насторожила новина про "мінування" двох шкіл водночас. Як повідомили ЗМІ, у навчальні заклади подзвонив ще досі не відомий жартівник із попередженням про мінування шкіл. Проте рятівниками ніякої бомби виявлено не було. А для учнів це стало приємним сюрпризом, хоча, як повідомляють у "Суботі+", ніяких контрольний в цей день не планувалось. У "Правді" це назвали народною забавою "Замінуй рідну школу".

Спорт

Немає нічого більш радісного, ніж перемога

М. Цицерон

Цього тижня преса просто розплилась у спортивних тріумфах наших спортсменів. Футболісти "Металурга" не балують своїх вболівальників. Всі добре пам'ятають, коли навіть ганьбили власну команду. Проте на цей раз спортсменам можна було простити все за таку гру. Найжвавіше про поєдинок з харківським "Металістом" написали у "Правді" та "Істеблішменті". Тримаючи весь час читача в iнтризі автор підійшов до моменту, котрий довів вболівальників до "справжнього екстазу". З рахунком 3:2 перемогли "металурги"! Особливої напруги, а після неї і вибуху надав останній м'яч, котрий, як пишуть і в газеті "Міг", повільно закотився в сітку. Не на саму гру, а на коментарі після неї звернула увагу "Субота+".

А про найсмачніше -- насамкінець. Сторінки і газет, і сайтів буквально розривались від щастя, адже баскетболісти "Ферро-ЗНТУ" вибороли у киян Кубок Суперліги! Він став першим в історії українського баскетболу, пишуть у газеті "Правда". А однією з перших газет, що повідомили про це, стала, як не дивно, "Запорізька правда", що вийшла ще у минулий вівторок. Взагалі не цікавились спортивними новинами такі газети, як "Мрія" та "Вулиця Зарічна". "Субота+" вмістила повідомлення про подію лише в декілька рядків. Решта ж видань з абсолютною гордістю прикрашали свої шпальти фотографіями Кубка разом з командою-чемпіоном, описували хід гри, "Міг" навіть встиг взяти інтерв'ю з гравцем. Найбільше, судячи з реакції на подію, за переможців зрадів сайт "День Запоріжжя". Саме тут розмістили не тільки сценарій гри, а й підготували кліп. Радіймо частіше!

Настя ГЛИБИНКА, "IСКРА"
Категория: publ, Наша фишка | Просмотров: 2912 | Добавил: admin
Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.